رسول خدا (ص) فرمود : هر کس فرزندش را ببوسد خدا برایش نیکی می نویسد .(1) ؛ همچنین فرمود: فرزندانتان را زیاد ببوسید ، به راستی که برای شما در برابر هر بوسه درجه ای در بهشت است که مسافتش پانصد سال است .(2)
عبدالله بن مسعود گوید: نزد پیامبر (ص) بودم . وقتی حسین بن علی (ع) وارد شد پیامبر (ص) وی را گرفت واو را بوسید .. و دهانش را بر دهان وی نهاد و فرمود: خدایا! من او را دوست می دارم ، پس تو نیز دوست بدار او را و هر که وی را دوست می دارد .(3)
نکته : از این حدیث شریف و دعای حضرت رسول (ص) در آن ، بر می آید که توصیه آن گرامی این است که فرزندان را دوستدار امام حسین (ع) تربیت کنید و فرزندی که دوستدار امام حسین(ع) باشد مشمول دعای پیامبر (ص) است .
کیفربی مهری به اولاد
روزی رسول خدا (ص) حسن و حسین (ع) را می بوسید. شخصی به نام عیینه یا اقرع بن حابس گفت: من ده فرزند دارم و هرگز هیچ یک از آن ها را نبوسیده ام . آن حضرت (ع) فرمود: هر کس رحم نکند بر او رحم نمی شود. بر پایه روایتی آن حضرت به قدری از این گفتار وی خشمگین شد که چهره اشبر افروخت و به او فرمود: اگر خدا عاطفه را ازدلت کنده است با تو چه کنم ؟ هرکس بر خردسالان ما مهر نورزد و بزرگان ما را احترام نکند از ما [مسلمانان ] نیست.(4)
گرامی داشتن فرزند
کرامت و بزرگواری از عوامل مهم سلامت رفتاری است .(5) ، از این رو در کنار مهرورزی به فرزند باید روح بزرگواری را در او دمید .
رسول اکرم (ص) فرمود: فرزندان خود را گرامی بدارید ( به آن ها شخصیت بدهید ) و آنان را خوب تربیت کنید که موجب مغفرت شماست .(6)
گرامی داشتن با نام خوب برای فرزند
رسول گرامی (ص) فرمود: نخستین هدیه هر پدری به فرزندش نام نیکو بر وی نهادن است (7) و نیز فرمود: هرگاه بر فرزندتان نام «محمد» نهادید او را گرامی بدارید و در مجالس برایش جا باز کنید و بر او چهره درهم نکشید.(8)
پاداش نام گذاری به نام پیامبر
رسول گرامی (ص) فرمود: هیچ سفره ای نیست که برآن کسی به نام احمد یا محمد حاضر شود ، جز اینکه آن منزل دو بار در روز تقدیس می شود. (9)
ازدواج فرزند
رسول خدا (ص) فرمود: حق فرزند بر پدر سه چیز است ؛ از جمله اینکه هرگاه بالغ شد برایش همسر برگزیند .(10)
یاری کردن فرزند
رسول خدا (ص) فرمود: خدا رحمت کند کسی را که فرزندش را بر نیکی یاری کند . گفته شد : چگونه او را بر نیکی یاری کند ؟ فرمود: آنچه را در توان اوست از وی بپذیرد و از آنچه برایش دشوار است در گذرد .. (11)
پاورقی ها
1-الکافی . ج6.ص 49
2-روضه الواعظین . ص 369 . امروزه با پیشرفت علم ، اهمیت مهروزی به ویژه نقش بوسیدن کوکان در تربیت و پرورش شخصیت سالم آن ها روشن شده است .
3-کفایة الاثر .ص 81
4-بحار الانوار . چ43.ص 282-283
5-غرر الحکم . ص 231
6-مکارم الاخلاق .ص 222
7-النوادر. ص 6
8-عیون الاخبار الرضا (ع) .ج2.ص 29
9-عیون الاخبار الرضا (ع) . ج2.ص 29
10-روضةالواعظین . ص 369
11-کتاب السرائر .ج3.ص 595